Colani 2 – od letadel zpátky na zem

Nápad nechat navrhnout kolekci předložek slavným německým návrhářem Luigim Colanim se zrodil v hlavě ředitele společnosti GRUND, pana Jiřího Grunda. „Líbí se mi, jak jsi drzej. Sedni do auta a zítra za mnou přijeď,“ zněla návrhářova odpověď do telefonu. Tak začala spolupráce české značky GRUND s návrhářem světového věhlasu.

colani10_25032024_2

Kdo je Luigi Colani?

Luigi Colani je známý jako tvůrce tzv. biodesignu plného oblých, organických tvarů. „Můj svět je kulatý,“ bylo oblíbené heslo rodilého Berlíňana. Když se jeden novinář návrháře zeptal, jestli má doma něco hranatého, odpověď zněla jednoduše: „ne“.

Ve stylu, který často předběhl svou dobu, Luigi Colani navrhoval automobily, fotoaparáty i zmíněná letadla. I když byl průkopníkem biodesignu zpočátku sám, dnes se k němu hlásí řada nejvýznamnějších světových návrhářů a architektů. Za všechny můžeme zmínit architektku Zahu Hadid. Ačkoli Luigi Colani zesnul v roce 2019, jeho návrhy žijí dál. Třeba v podobě ucelené kolekce koberečků GRUND, které nesou jeho ikonický rukopis.

colani10_25032024_3

Dvojka zblízka

Koberečky s pořadovým číslem 2 v sobě kromě fascinace oblými tvary nezapřou japonský vliv. Luigi Colani v Japonsku určitou dobu žil a tvořil. Pro značku Canon tu mimo jiné navrhl legendární fotoaparát T90.

Předložky Colani 2 jsou stejně jako celá kolekce šité ručně. Nějakými stroji sice projdou, například nezbytnou pecí s nátěrem protiskluzu, která zajišťuje, aby byl každý kobereček GRUND maximálně bezpečný. Na výrobě jediné předložky Colani 2 se podílí 7 lidí. Ruční práce zabere zhruba 3 hodiny, ovšem od prvotního kroku po hotový kobereček uplyne celý měsíc.

Červené, antracitové i něžně bílé předložky Colani 2 jsou vytvořené za pomoci pouhých 3 barev. Ozvláštnit s nimi můžete obývací pokoj, ložnice i koupelny. Antracitová či bílá varianta si rozumí s minimalistickým stylem. Červená je jako stvořená pro industriální interiéry. Výjimečný design nemusí sloužit jen zahřívání našich bosých chodidel. Koberečku to bude slušet i na zdi, kde se s chutí zhostí role uměleckého díla.