Jak zútulnit koupelnu v paneláku?

Koupelna v paneláku nedostala příliš prostoru. I na zhruba čtyřech metrech čtverečních je však možné kouzlit pomocí barev, materiálů a vybavení tak, aby poskytla útočiště po náročném dni a zpříjemnila každé vaše ráno.

První panelový dům na světě vznikl v reakci na první světovou válku v Nizozemsku. Tento národ je vyhlášený svou šetrností. Na malém prostoru, který je pro panelový dům příznačný, je to skutečně znát.

Koupelny v panelácích prošly v posledních dekádách značnými úpravami. Řada lidí navýšila počty čtverečních metrů sloučením koupelny s toaletou. Vyzdění bytových jader pomohlo vyřešit potíže se zvukovou propustností původních stěn. Jak však z koupelny v panelovém domě vytvořit skutečně útulné místo pro každodenní očistu a relaxaci?

Velké výhody malé koupelny

koupelna_panelak_19092023_1

Koupelnoví architekti a designéři se shodují na tom, že i s malým prostorem se dá dobře pracovat a že může přinášet řadu výhod. Extrémně velké prostory totiž ve skutečnosti koupelnám nesvědčí. Sprchování či koupání v obrovské místnosti nepřináší žádoucí efekt. Jednoduše řečeno: bude nám zima. V panelákové koupelně je pocit hřejivého tepla při každodenní očistě zaručený. Úleva po koupeli či dlouhé sprše se díky tomu vždy dostaví.

Zvětšujeme

koupelna_panelak_19092023_2

Z architektury si navíc můžeme vypůjčit řadu triků, s jejichž pomocí můžeme prostor opticky výrazně zvětšit. Svou práci rozhodně odvedou zrcadla. Čím budou větší, tím bude větší i zdání prostoru. Podstatné jsou také barvy. Zatímco teplé odstíny s podtóny zlaté místnosti zmenšují, studené odstíny působí opak. Koupelna v paneláku by se proto měla ideálně oblékat do bílé, šedé, či světle modré.

Doplňky vše vyváží

koupelna_panelak_19092023_3

Studené tóny spolehlivě vyvážíte vhodným výběrem doplňků. Dobře zvolené koupelnové předložky dodají našemu tělu okamžitou injektáž příjemného a hřejivého tepla. Dotyk jemného a heboučkého vlasu rychle vyšle k našemu nervovému centru signál, že tady je dobře. To, co budeme vnímat, je pocit útulného domova.

Na míru malé koupelně

koupelna_panelak_19092023_4

V panelových domech žije v dnešní době stále ještě významná část obyvatel. My v GRUNDu myslíme na každého, a proto máme ve stálé nabídce předložky, které jsou přímo určené pro malé koupelny. Cenově bezkonkurenční soupravu WAYMORE, oblíbený MELANGE, jednoduchého ROMANa, či výrazného COLANIho 11 najdete v rozměrech, které se spolehlivě vejdou před úplně každou vanu či sprchový kout.