Z úcty k horám

Vidět panorama hor patří k zážitkům, které si pamatujeme celý život. Často nás při něm napadne, jak jsme vlastně docela malí. Aby si lidé tento pocit pokory vůči horám zachovali, vznikl Mezinárodní den hor.

Mezinárodní den hor spadá na 11. 12. Jde o relativně mladý svátek vyhlášený OSN. Letos se slaví teprve po dvacáté. Jeho cílem je přispět k udržitelnému rozvoji tohoto významného krajinného útvaru.

den-hor_11122023_1

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč jsou vlastně hory tak důležité? Hory pokrývají více než čtvrtinu povrchu země. Jsou významným zdrojem přírodního bohatství a ze 70 % zásobují člověka pitnou vodou. V horských oblastech žije přes miliardu obyvatel a jsou domovem tisíců unikátních druhů zvířat a rostlin.

My ve společnosti GRUND cítíme vůči horám pokoru od začátku našeho působení. Máme totiž to štěstí, že jsme součástí horské krajiny. Za okny naší továrny se vzdouvají vrcholky nejvyšších hor České republiky. Hory nejen s úctou obdivujeme, ale také jsme se je zavázali chránit. Ekologie a udržitelnost jsou stále základními pilíři celé naší firmy.

Hory jsou však pro nás i nekonečným zdrojem inspirace. Není divu, že se v našem sortimentu setkáte s celou řadou předložek a koberečků s více či méně abstraktní horskou tématikou.

Zcela na přímo

den-hor_11122023_2

Předložky HILLS a MOUNTAINS nesou hory přímo ve svém názvu. Zatímco předložky HILLS jsou skutečným předobrazem přírody, která nás obklopuje, MOUNTAINS na to jdou hravěji. Jsou totiž určené pro děti.  

To chce klid

den-hor_11122023_3

Hory dokonale prověří naše síly. Těmi fyzickými nad nimi nezvítězíme, ale silný duch v přežití pomáhá. Své o tom ví předložka KŘÍDLA RADOSTI s motivem, který jako by byl otiskem detailu horské ledovcové jeskyně. 

Síla živlů

den-hor_11122023_5

Inspiraci horskou krajinou ve všech jejích proměnách prozrazují abstraktní předložky COLANI 1, COLANI 42 i KARIM 18. Každá na to jde po svém. Každá se však s přehledem může stát dominantou vašeho domova.  

Na závěr nás zajímá, jak prožijete Mezinárodní den hor vy? Tradiční je nějakou horu zdolat. Vzhledem k tomu, že svátek letos vychází na pondělí, možná bude stačit, když horám věnujete pár dobrých myšlenek a zdoláte výjimečně třeba horu nádobí či prádla.