To chce… nohy v teple

Když už jsme u těch klasických hlášek, kdybychom měli vybrat nejčastější hlášku českých babiček, o první příčky by soutěžilo: „Jé, ty jsi vyrostl/a“, „najez se, beztak se odbýváš“ a „obleč se, ať se mi nenastydneš od nohou“. Zatímco první dvě z nich můžou působit lehce nedůvěryhodně, zvlášť když je nám kolem čtyřiceti a trpíme nadváhou. V té třetí se skrývá velká pravda. 

Prochladnutí od nohou může vést k celé řadě zdravotních komplikací, od bolestí kloubů, přes zánět močového měchýře, až po zánět ledvin. Nejvíce jsme mu vystaveni právě v zimních měsících, kdy bývá podlaha v domácnosti mnohem studenější než jindy. Řešení samozřejmě představuje podlahové topení. To ovšem vyžaduje významnou investici a rozsáhlou přestavbu. Rozhodně to tedy není řešení pro každého.

Recept známe už od pravěku

nohy-v-teple_19022023_1

Nejohroženější jsme samozřejmě v koupelně. Při očistě ze sebe svlékáme všechno, včetně teplých zimních ponožek. Pokud při vstupování a vystupování z vany či sprchy nemáme nic teplého, na co se postavit, na problém může být zaděláno. Řešení je přitom tak snadné. Koupelnové předložky představují logický mezičlánek mezi bosými chodidly, která by jinak vstupovala na studenou koupelnovou podlahu, a mycím prostorem, kde je následně prohřejeme. Nejde přitom o žádný nový objev. Předložky a koberečky v podobě zvířecí kůže zná lidstvo už od pravěku. Už tehdy lidé věděli, že studená zem nám nesvědčí, a nezměnilo se to dodnes.

Vyšší je nám bližší

nohy-v-teple_19022023_2

Na rozdíl od pravěkých kožešin jsou dnešní předložky humánní, a navíc promyšlené do poslední nitky. Od chladu dokáží izolovat zcela spolehlivě, a to s vysokým i nižším vlasem. Na zimu nám přesto bude příjemnější ten vyšší. Nohy mají tendenci rychleji chladnout. Jemná, vyšší vlákna, do kterých je možné nohy příjemně zabořit, tomu dokáží účinněji zabránit. Nějaké dva centimetry přitom úplně stačí.

Teplo i bezpečí

nohy-v-teple_19022023_3

Výhodou dnešní předložky je také antibakteriální povrch, o kterém se mohlo pravěkým lovcům jen zdát. Studené nohy v zimě často střídá jejich přílišné prohřátí, které napomáhá množení různých plísní a bakterií. Antibakteriální povrch zajistí bosým nohám více bezpečí, a to i když se těch bosých nohou na koberečku střídá víc.     

Zimní inspirace

nohy-v-teple_19022023_4

Nebyli bychom to my, kdybychom k vám na závěr nepřispěchali s náručí plnou zimní inspirace. Vedle koberečků plných zimních barev jsme do ní přidali předložky z BIO bavlny, která přináší do vašeho domova přírodu v tom nejjemnějším provedení. Teplé barvy přispějí k pocitu tepla, o který nám zimě nejvíc běží.